Create a Joomla website with Joomla Templates. These Joomla Themes are reviewed and tested for optimal performance. High Quality, Premium Joomla Templates for Your Site
         

Transurfing

Talasi

Milka Kresoja, žena sa životnom misijom očuvanja nasleđa Nikole Tesle na “Brodu Dobre namere”

Imala sam tu sreću da sam došla u krupnu kompaniju, po ozbiljnoj preporuci. Imala je italijansku registraciju i bavila se izvozom čelika i uglja iz Rusije. Tu sam mnogo naučila, a onda kada je vlasnik kroz par godina, na žalost umro, otvorila sam svoju privatnu firmu na Kipru i jos 10 godina radila u Sibiru na izvozu čelika i uglja. Potom sam otvorila veliki restoran Kraljevske Tajlandske kuhinje od 1000 m2 u Moskvi, koji je radio punih pet godina. Tu sam naučila osnovno: hrana je lek i lek je hrana!!!

Pošto u Rusiji živim već 26 godina, pre četiri godine rešila sam da okupim nekoliko svojih istomišljenika Teslijanaca i da otvorimo međunarodni centar za istraživanje nasleđa Nikole Tesle. Nosioci projekta su pored moje malenkosti, i Spasoje Vlajić, Goran Marjanović i Vitalij Pravdivčev, naš predstavnik u Moskvi. Teslu i njegovo delo istražujem više od 30 godina. Tesla je za mene takvo nadahnuće, takva motivacija za rad i nova dela, da ne žalim ni sebe, ni svoje vreme, samo da se “družim” sa njim.

 

UT: Da li je sfera Vašeg interesovanja naučni aspekt Tesline zaostavštine ili zadirete dublje u humanističko, visoko moralne postulate kojima se vodio i koje je utkao u dela?
MK: Mi još i ne znamo ko je Nikola Tesla. Sve su to šturi podaci. Ali onog dana kada se otkrije, KO je bio Nikola Tesla, biće to genijalno otkriće ništa manje nego što je bilo genijalno njegovo otkriće naizmenične struje. To je moja glavna teza na naučnim konferencijama u Moskvi. A Teslino delo ima i filozofski, socijalni, duhovni, kulturni smisao. I dalje, da nije bio genijalni naučnik, bio bi genijalni kuvar, jer je izučio sve teorije ishrane na svetu i hranio se po svom jelovniku. Citiraću našeg Teslu: “Ako bi se primenio moj plan ishrane, produžio bi se ljudski vek i poboljšalo bi se ljudsko zdravlje.” Mark Tven je tvrdio da nje bio genijalni naučnik, bio bi genijalni književnik. U svemu naučni prilaz!


teslaUT: Savremenici i poznavaoci Tesle tvrde da je on živeo u celibatu posvetivši celo biće nauci. Da li je ta vrsta podvizništva bila njegov svesni izbor kojim se opredelio isključivo radi izučavanja univerzalne misli i zakona Kosmosa?
MK: Tesla je bio svestan svog prednaznačenja na zemlji, znao je da će biti usamljenik.


Isticao je: "Ja ženu smatram za uzvišeno stvorenje. Nedostižni ideal koga ja nisam dostojan. Žena je za mene uvek bila idealno biće, i nista drugo. Crpim mnoge intelektualne snage iz njenog lepog lika, ali nema ništa da dam za uzvrat. Mada sam prošao kroz čežnje i bolove mladosti, nikad nisam ostvario vezu, čak ni privlačnost. Moj život je sav ispunjen radom u kome sam našao potpuno ostvarenje svojih želja i nepomućeno zadovoljstvo.”


“Moć prave žene je toliko velika da mislim da kada bi se pojavila jedna prelepa žena – a kad kažem prelepa, mislim na prelepu u duši, ponašanju i mislima, nešto kao boginja – kada bi se jedna takva odjednom pojavila negde na Zemlji, ona bi mogla da vlada celim svetom. Njeno vođstvo bi bilo univerzalno prihvaćeno.”


Teslu su žene saletale, nadajući se da će poznatog naučnika osvojiti. Bilo je onih koje su mu se nametale, onih kojima se divio i trećih, ili prvih, svejedno, koje su prema njemu gajile iskrenu ljubav, odnosno prijateljstvo kako je Tesli više odgovaralo da veruje.


Ima nečeg patološkog u tome da se traži odgovor na pitanje zašto se Tesla nije ženio. Moj odgovor je sledeći: Tesla je imao osobine Anđela, po svojim visokim moralnim osobinama, po tome što je bio ne čovek, već SVEČOVEK, i po tome što niko nije voleo čovečanstvo takvom ljubavlju kao Tesla. Kod Anđela nemate Muško i Žensko, OBA su u JEDNOM. Mislim da je pitanje dana kada će Tesla biti proglašen za Sveca. Veliki naučnik je to zaslužio. Teslina majka je nastavila da živi u njemu, toliko, koliko je i Tesla živeo.

 

Nikola Tesla citatUT: Kako je posmatrao ulogu žena u razvoju čovečanstva? U kojoj meri ih je idealizovao? Imajući u vidu da je neretko najlepše reči posvećivao svojoj majci Đuki.
MK: I ovde bih se nadovezala njegovim rečima:
“Borba žene za ravnopravnost završiće se novim poretkom u odnosu na pol, u kome će žene biti nadmoćnije. Savremena žena, koja već sada u čisto površnim pojavama predstavlja napredak svoga pola, samo je spoljašnji znak nečeg dubljeg i moćnijeg što sazreva u nedrima rase.”
“Ali ženski um već je pokazao sposobnost za sve ljudske duhovne tekovine i postignućca, i kako nova pokoljenja budu dolazila tako će se i ta sposobnost razvijati; prosečna žena biće isto tako dobro obrazovana kao i prosečan muškarac, a potom i bolje, jer uspavane moći njenog duha biće podstaknute na rad, koji će biti utoliko veći ukoliko su one vekovima mirovile. Žene se neće obazirati na ono što je bilo, i zaprepastiće civilizaciju svojim napretkom.”

 

UT: Dobroj ideji je neophodna i blagovremena realizacija. Da li ste Vi okruženi društvom istomišljenika i koliko Vam je značila njihova podrška prilikom osnivanja i funkcionisanja Centra?
MK: Nas je četvoro osnivača Teslinog Centra u Beogradu i Predstavništva u Moskvi. A postoji i PETI: mi verujemo u podršku duha Nikole Tesle našem radu.

 

UT: Kakvi talasi zapljuskuju Vaše biće kada istražujete, pišete i edukujete se o Tesli? Osetite li delić njegove neverovatne sposobnosti da zamišljeno učini stvarnim pomerajući granice realnog?
MK: Mene zapljuskuju TESLINI TALASI. Oni zaista i postoje, kreću se brzinom većom od brzine svetlosti, nosioci su Teslinog bežičnog prenosa energije. Oni su i ta naučno tehnička osnova za budućnost, koja definitivno pripada samo Tesli. Taj novi svet, za koji se borimo, je svet univerzalnih znanja, svet u kome KOSMIČKI moral, a ne grupa ljudi, objektivno raspoređuje energiju u jednakim delovima, na osnovu Božanskih fizičkih zakona.

 

UT: Na jednom od svojih predavanja Nikola Tesla je preporučio: “Za noseve se može reći što i za konje: dobrom nosu hiljadu mana. Rđavom jedna – ne valja. Drage kolege, inspirisane kolege – sledite svoj nos!”
Da li nam isto savetujete? Da sledimo svoj nos i verujemo njegovom izboru? ”
MK: Znate kako je Tesla rekao za one koji su krali njegove patente, a mogao je dobiti deset, ako ne i petnaest Nobelovih nagrada. “Nije mi žao sto kradu moje ideje, žao mi je što nemaju svoje “.
Treba da budemo izvorni, samosvojni!

Medjunarodni centar za istrazivanje nasledja Nikole Tesle

 

Pokrenite talase, prijavite se za događaj


Pokrenite talase, prijavite se za događaj
E-mail:*
Telefon za kontakt:*
Odaberite događaj*
Vaša poruka:
Copyright © 2016. Udruženje "Talasi" - "Waves" Association